In opdracht van Pelt Beheer levert Ursem Modulaire Bouwsystemen, in samenwerking met haar partners van Team Modulair, in de loop van 2019 modules voor een complex bestemd voor migrantenhuisvesting. Het complex bestaat uit 5 verdiepingen en 130 modules, waarvan 122 appartementen voor 244 arbeidsmigranten. Het volledig modulaire complex wordt geplaatst op industrieterrein de Achtersluispolder in Zaandam.

122 appartementen

Migrantenhotel

Zaandam

Projectgegevens
OpdrachtgeverPelt Beheer B.V.
ArchitectME-2 architecten bna
Aannemer(s)Ursem Modulaire Bouwsystemen, Schouten Techniek, Heddes Bouw & Ontwikkeling
LocatieZaandam
BouwsysteemInterne Draagconstructie Staal (IDS)
Type gebouwMigrantenhotel
Aantal modules130
Productiesnelheid4 per dag
Jaar2019

In opdracht van Pelt Beheer levert Ursem Modulaire Bouwsystemen, in samenwerking met haar partners van Team Modulair, in de loop van 2019 modules voor een complex bestemd voor migrantenhuisvesting. Het complex bestaat uit 5 verdiepingen en 130 modules, waarvan 122 appartementen voor 244 arbeidsmigranten. Het volledig modulaire complex wordt geplaatst op industrieterrein de Achtersluispolder in Zaandam.

Bijdrage aan transformatie

Achtersluispolder

 

Tekort aan lokale werkzoekenden
In het gebouw moet maximaal voor 15 jaar Europese arbeidsmigranten uit o.a. Spanje, Portugal en Oost-Europa gehuisvest worden die tijdelijk bij bedrijven in de omgeving werken. Niet alle vacatures van bedrijven in de nabije omgeving kunnen ingevuld worden met lokale werkzoekenden. “Daardoor zien zij zich genoodzaakt ook medewerkers aan zich te binden uit andere landen binnen de Europese Unie. Voor deze doelgroep is huisvesting lastig te realiseren. Dat kan zorgen voor onwenselijke en soms illegale woonsituaties”, aldus de bedrijven.

 

extended stay
Het gaat hier om ‘extended stay’ waarbij de verblijfsperiode kan variëren tussen minimaal een week tot maximaal een jaar. In het gebouw wordt ruimte geboden voor 122 tweepersoons studio’s van circa 25 m² in vijf verdiepingen. De hoogte bedraagt circa 15,5 meter. Er worden 30 parkeerplaatsen op eigen terrein gerealiseerd. Iedere studio beschikt over eigen sanitair en een eigen keuken. Er worden geen maaltijden aangeboden en geen dranken geschonken. De studio’s zijn geschikt voor de huisvesting van twee personen. Het huisvuil zal in een perscontainer op het terrein worden verzameld en door de exploitant worden afgevoerd.

 

strak beheer
Met Netbewoond is een intentie-huurovereenkomst getekend voor vijftien jaar. Netbewoond is een professionele, SNF gecertificeerde organisatie. Door strak beheer met huismeesters, die 24/7 aanwezig zijn, zorgt Netbewoond voor een voor de bewoners prettige woonomgeving, zonder overlast naar de omgeving. Netbewoond sluit contracten met uitzendbureaus die de huisvesting en de arbeidsovereenkomsten met de werknemers regelen.

 

toekomst

De beoogde locatie, ‘diep in het industriegebied van de Achtersluispolder’, is volgens het college nu (nog) niet geschikt voor permanente of langdurige bewoning door bijvoorbeeld jongeren, maar kan wel een ander urgent probleem op de krappe woningmarkt tackelen. ‘Bovendien past het in de visie om de Achtersluispolder te transformeren.

 

Modules
Elke industrieel vervaardigde module is voorzien van een zelfdragend casco. De volledig ingerichte woningen kunnen daardoor direct vanaf de vrachtwagen, op elkaar worden gestapeld. Met deze unieke modulaire methode is het mogelijk om een project grotendeels in de fabriek te realiseren waardoor er op de bouwtijd en kosten kan worden bespaard, de bouwoverlast op de locatie aanzienlijk wordt beperkt en vanwege een industriële duurzame productiewijze de kwaliteit toeneemt.

2018

Het college stemt in met de bouw van een tijdelijk hotel voor 244 arbeidsmigrantenhotel op de hoek Sluispolderweg/Rijshoutweg in Zaandam. Dat gebouw mag maximaal vijftien jaar blijven staan. Dan moet de transformatie van het industrieterrein zover zijn dat er ook permanent kan worden gewoond in nieuwbouw.

In het hotel gaan werknemers uit de Europese Unie van onder meer Ahold Delhaize wonen, die er niet langer dan een jaar op rij mogen blijven. Het supermarktconcern en andere Zaanse ondernemingen kunnen op de lokale arbeidsmarkt niet aan voldoende personeel komen, aldus de gemeente. Het hotel moet voorkomen dat de buitenlandse werknemers voor ‘onwenselijke woonsituaties’ gaan zorgen. Het gebouw wordt opgebouwd uit kant-en klare units die over vijftien jaar opnieuw kunnen worden gebruikt.

Ondertekening Bouwteamovereenkomst 122 woningen Zaandam

Afgelopen week was de ondertekening van de Bouwteamovereenkomst van een project met 122 woningen voor 244 arbeidsmigranten in Zaandam voor Netbewoond en ontwikkeld door Corporatiekracht en ontworpen door ME-2 architecten bna.

De 122 woningen worden geheel modulair bij ons in de fabriek gemaakt. Wij zijn trots om dit grootschalige project met kwalitatief hoogwaardige huisvesting voor arbeidsmigranten te mogen realiseren. We signaleren een groeiende vraag naar modulaire flexibele woonvormen voor bijzondere doelgroepen.