233 studentenwoningen Uilenstede Amstelveen

Plaats Amstelveen
Opdrachtgever Stichting DUWO
Architect(en) Studioninedots
Bouwtijd 8 maanden bouwtijd
Oplevering 2014

Op de grootste campus van Nederland, Uilenstede Amstelveen, van Stichting DUWO, hebben begin September 250 studenten hun intrek genomen in de laatste fase van de nieuwbouw van Uilenstede Oost. Ursem Modulaire Bouwsystemen heeft met een woontoren van 11 en 5 bouwlagen bewezen dat 3D Modulair Bouwen een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. “Ursem heeft met dit project aangetoond dat modulair bouwen de strijd met traditioneel bouwen kan winnen”.

Het nieuwe bouwen
Waar in fase 1 nog werd gebouwd met een conventionele traditionele bouwmethode is voor fase 2 het Ursem3D® Bouwsysteem toegepast. DUWO heeft voor deze bouwmethode gekozen omdat de nieuwbouw daarmee aanzienlijk sneller en goedkoper gerealiseerd kan worden. “Er wordt ons meer dan eens gevraagd of modulair bouwen vanuit de fabriek dezelfde kwaliteit heeft als traditioneel bouwen op de bouwplaats, het antwoord daarop is een ja+. Op een aantal punten scoort modulair bouwen zelfs beter dan traditionele bouw”.

Benchmark
Met de voltooiing van fase 2 staan op Uilenstede 2 woongebouwen die op het eerste oog hetzelfde zijn. Toch is er een groot verschil; doordat fase 2 grotendeels in de fabriek is geproduceerd kon de bouwtijd worden gehalveerd, op kosten worden bespaard en de technische kwaliteit worden verbeterd. De opgave is feitelijk de ideale benchmark tussen het ‘oude bouwen’; op de bouwplaats en het ‘nieuwe bouwen’; vanuit de fabriek’. Het modulaire project met 233 studentenwoningen is een sluitstuk in de vernieuwbouw van Uilenstede Oost waar door DUWO in totaal ruim 700 nieuwe woningen zijn opgeleverd.

Voorspelbaar proces
Bij modulair bouwen draait het om procesbeheersing. Deze bouwmethode is voorspelbaar en beheersbaar in tijd, kwaliteit en geld. Het gebouw wordt grotendeels in een geautomatiseerd productieproces gerealiseerd waardoor de overlast en de bouwtijd op de projectlocatie enorm afneemt. In de fabriek worden meerdere complete studentenwoningen per dag geproduceerd, voorzien van badkamers, keukens, afwerking en installaties van Schouten Techniek uit Zwaag. Tegelijkertijd worden door Heddes Bouw & Ontwikkeling op de projectlocatie de diverse onderdelen gemonteerd tot het uiteindelijke woongebouw. In een efficiënt proces, met een klein en goed op elkaar ingespeeld team is er een geweldige prestatie geleverd; op 9 januari van dit jaar werd de 1e woning geplaatst en voor de bouwvak was het gebouw nagenoeg gereed. Met de start van het nieuwe studentenseizoen 2014 hebben 250 studenten het prachtige gebouw in gebruik genomen.

Het hoogste modulaire gebouw van Nederland
Kant en klare modulaire studentenwoningen op elkaar stapelen tot een hoogbouw van 11 bouwlagen is nog niet eerder in Nederland vertoond en is een primeur voor het Ursem 3D® Bouwsysteem. De constructie voor deze hoogbouw is ontwikkelt met Pieters Bouwtechniek vestiging Haarlem. Studioninedots uit Amsterdam is verantwoordelijk voor de vernieuwing van Uilenstede Oost. De zeven gebouwen staan los op het terrein en vormen samen een hof. Dat zorgt voor een levendige en authentieke campussfeer. Het ontwerp voor de laatste fase bestaat uit een hoogbouw met 11 bouwlagen en een laagbouw met 5 lagen. De gebouwen worden onderling met elkaar verbonden door een transparante koppeling. De woningtypen variëren van woningen van 28 m2 met of zonder balkon of met eigen terras en tweekamerappartementen van 42 m2 zonder of met één of twee balkons.

Ursem Modulaire Bouwsystemen is koploper in de wereld van het nieuwe bouwen en realiseert met modulaire concepten permanente gebouwen voor studenten, jongeren, hotels en de zorg. Het Ursem3D® Bouwsysteem is de afgelopen decennia steeds verder doorontwikkeld en geperfectioneerd samen met opdrachtgevers, bouw- en installatiepartners, architecten en adviseurs en wordt om redenen van kwaliteit, bouwsnelheid, kostenreductie en risicovermindering steeds vaker verkozen boven traditionele bouwmethodes. Modulaire producten worden in gecontroleerde omgevingen geproduceerd en op locatie eenvoudig en snel gemonteerd.

Klik hier voor de making of Uilenstede

Voor meer inlichtingen: Rob Ursem van Ursem Modulaire Bouwsystemen, 06-29042690 of rob.ursem@ursem.nl