504 studentenwoningen Leiden

Plaats Leiden
Opdrachtgever Stichting DUWO
Architect(en) Claus en Kaan Architecten
Bouwtijd 14 maanden

504 studentenwoningen Leiden

In opdracht van de stichting Duwo, de oudste en grootste studenten-huisvester van Nederland, en onder architectuur van Claus en Kaan, produceert Ursem 504 sleutelklare studentenwoningen in haar fabriek in Wognum.

Ook in Leiden is er een groot gebrek aan studentenhuisvesting. Er moeten studentenkamers bijkomen en snel. De bouwcombinatie Ursem-Trebbe stak de koppen bij elkaar, ontwikkelde in recordtempo een plan, verzorgde de bouwvergunning, maakte de grond bouwrijp en startte met de voorbereiding. Met als gevolg dat eind 2010 nog kon worden gestart met de bouw.

Vanaf eind 2011 worden de studentenwoningen opgeleverd. Allemaal sleutelklare woningen die koud op elkaar worden gestapeld. Het gaat om twee permanente gebouwen van 8 bouwlagen, elk onderverdeeld in drie torens, op de campus van de universiteit in Leiden. De studentenwoningen zijn bijna 30 m² groot en voorzien van een keuken, badkamer en toilet. De constructie is gezamenlijk ontworpen met Pieters Bouwtechniek uit Haarlem.

Verkorte bouwtijd studentenwoningen
Samen met Trebbe werkte Ursem al eerder met kant-en-klare woningen voor studentenhuisvesting in Delft. Nieuw in Leiden is echter dat de woningen niet in een staalconstructie worden geschoven maar rechtstreeks op elkaar worden gestapeld.

Verdere ontwikkeling van de studentenwoningen door Ursem maakte dit mogelijk. Dit resulteert in een nog kortere bouwtijd. Ter illustratie: de opbouw van de studentenwoningen van een verdieping in één toren kost slechts zeven dagen tijd.

Uiteraard wordt beide gebouwen voorzien van gevelbeplating en krijgen ze elk twee trappenhuizen en liftschachten. Op de begane grond komen een fietsenstalling, wasserette en commerciële ruimten. Deze bevinden zich als het ware onder de stalen tafel waar de studentenwoningen op rusten.

Ursem behoort inmiddels tot een van de grootste leveranciers van studentenhuisvesting in Nederland. Met deze opdracht komt het totaal door Ursem gerealiseerde studentenwoningen op 2500 stuks.