186 studentenwoningen Delft

Plaats Delft
Opdrachtgever Stichting DUWO
Architect(en) Mecanoo Architecten
Afmetingen 9.264 m²

Met Mecanoo Architecten en voor opdrachtgever DUWO heeft Ursem 3 woontorens gerealiseerd. DUWO is de oudste en grootste studentenhuisvester van Nederland. De drie woontorens beschikken over één- en meerpersoons woningen voor studenten aan de TU Delft.

Virtueel rondkijken in en om de studententorens in Delft? Klik hier

Indeling

In de woningen kunnen studenten alleen of met zijn tweeën wonen. Ook zijn er kleine studentenhuizen met 3 kamers rondom een gemeenschappelijke woonkamer met keuken. Op de begane grond van elke toren liggen gemeenschappelijke voorzieningen zoals entree, fietsenstalling en opslagruimte. 

Permanente bouw
De gebouwen zijn voor permanent gebruik en voldoen dus in kwaliteits- en afwerkingsniveau aan het Bouwbesluit voor permanente bouw. De unieke combinatie van traditionele bouw en modulaire bouw zorgt voor een optimaal resultaat in kwaliteit en bouwtijd.

Traditionele én modulaire bouw
De drie gebouwen bestaan uit een betonnen kern met daarin een trappenhuis en een lift. Om deze kern heen zijn de modules als lades in een kast gestapeld tot zes etages.

Bijzondere gevels
De gevels zijn in drie kanten uitgevoerd in donker metselwerk met baarden. De onregelmatige textuur van de baarden zorgt voor een bijzonder schaduwwerking op de gevel en geeft, afhankelijk van de stand van de zon, het gebouw op elk tijdstip van de dag een andere uitstraling. Aan de weilandkant kregen de drie gebouwen een groene, gelaagde gevel van composietplaten in combinatie met een buizenframe waarlangs klimplanten groeien. Het dak van de studententorens is bekleed met mos-sedum.

Snelste permanente studentencomplex ooit
Begin 2008 zijn de eerste voorbereidingen op de bouwplaats begonnen. De eerste woontoren kon in september van 2008 al worden bewoond. De laatste woontoren is in januari 2009 opgeleverd.